Osztálynapló

Elhelyezkedés / elérhetőség:

7200, Dombóvár, Kórház u. 39-41., Főépület

V. emelet: „B„ szárny
+36 74 564 000 / 139

Osztály neve:
Sebészeti Jellegű Mátrix Osztály – Traumatologiai
Oszt. vez. főorvos:
Dr. Márky Imre
Szakdolg. Vezető:
Vicai Zoltánné
Telefon:
06 74 564 000


Általános tájékoztató a traumatologia fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban

Osztályunk „sebészeti típusú mátrix„ rendszerben működik. Jellemzője hogy nincsenek hagyományos értelemben vett osztályok, a betegeket ápolási igényüknek megfelelően helyezik el egy folyosón vagy akár egy kórteremben. Ezt a megoldást a kórtermek, az eszközök és a személyzet gazdaságosabb kihasználásának a igénye hozta létre.

A betegről részletes felvilágosítást hozzátartozó csak személyesen a beteg kezelőorvosától kaphat. Az osztályos szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

Elsősorban végtag traumatologiai ellátást végzünk melyhez biztosítottak a szükséges implantátumok. A térd sérülések minimális behatolással történő ellátásához rendelkezünk arthroscopos felszereléssel.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Osztályos felvételre az előzőekben a sebészeti szakambulancián látott beteg, a vizsgáló szakorvos kezdeményezésére kerül előjegyzésre. Továbbá előzetes vizsgálatokat követően az SBO-ról, más osztályról vagy intézményből előzetes megbeszélést, konziliáriusi vizsgálatot követően, vagy sürgős felvétel formájában a szakambulanciánkról.

Az osztályon a kezelés irányítója?

Az osztályon a betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok segítségével. Osztályunkon fekvő betegekről az operáló orvos, kezelő orvos, ügyeleti időben az ügyeletes orvos adhat felvilágosítást

Mit hozzon magával felvételkor?

  • korábbi vizsgálatok szakorvosi leleteit,
  • otthonában szedett gyógyszereinek listáját,
  • Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, taj kártyáját,
  • amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit,
  • tisztálkodási eszközöket (WC papír, tusfürdő, szivacs, fogkefe, fogkrém),
  • pizsama, hálóing, köntös, alsónemű, papucs

Mit ne hozzon magával!

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt. Az intézet egész területén és attól 5 méterre tilos a dohányzás.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Műtétekhez szükséges vizsgálatokon való megjelenés (altató orvosi vizsgálat, EKG, laborvizsgálatok, ill. javaslatra más szakambulanciák leletei).

Műtét / kezelés utáni teendők?

Az operáló illetve kezelő orvos utasításainak betartása. A legsúlyosabb betegek műtét utáni további ellátása a sebészeti osztály közvetlen közelébe telepített, jól felszerelt Központi intenzív terápiás osztályon történik.

Tisztálkodási lehetőségek

Kórtermeink zuhanyzóval, wc-vel ellátottak.

Étkezés

Napi 3x-i étkezést biztosítunk az osztályunkon bent fekvő betegeinknek. Tálcás, névre szóló étkeztetés, igény szerinti diétatartással. A kezelőorvos által javasolt diéta (szükség szerint dietetikussal történő egyeztetést követően) betartása!

Látogatók, látogatási rend

Látogatók létszáma betegenként egyszerre 1-2 fő. Elkülönített kórtermekben egyszerre 1 fő. Amennyiben a beteg állapota, betegsége indokolja, védőöltözet viselése kötelező. Ebben az ápoló személyzet segítséget nyújt.

Osztályunkon 10 évesnél fiatalabb gyermek beteget nem látogathat.

Elhelyezés

2, 3 ágyas szobákban

Egyéb szolgáltatási lehetőségek

Közös TV használat a folyosó mellett kialakított pihenőben.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei

A kórteremben minden beteg részére szekrényt tudunk biztosítani. Kérjük, hogy értéktárgyakat nem hozzanak magukkal. Ha ez mégsem kerülhető el, úgy a kórház főépületének alagsorában a pénztár feliratú helyiségben helyezhetik biztonságba értékeiket.

Az osztály időbeosztása:

Reggeli vizit 7 óra 30 perckor

Délutáni nagyvizit 14 órakor

Esti vizit 19 órakor

Kérjük, hogy a vizit ideje alatt mindenki tartózkodjon a kórtermében.

Betegszállítás

A kórházon belül a betegek szállítását megfelelő szakképesítéssel rendelkező betegvezetők végzik. Hazaszállítás vagy hozzátartozóval, vagy ennek hiánya esetén betegszállító autóval történik. A megnövekedett szállítási igény miatt a szállítás akár egy napot is késhet! A szállítással kapcsolatos igényeket előre kell jelezni.

Amennyiben a beteg állapota megköveteli hogy magasabb szintű intézetben folyjék tovább a kezelése, úgy a beteg szállítására mentőautót veszünk igénybe( az autóban mentőtiszt, indokolt esetben orvos is tartózkodik).

Osztályra vágott, cserepes vagy művirágot bevinni tilos!