új parkoló átadása
Új parkolóval bővült a kórház
2016.04.19.
A TÜDŐGONDOZÓ ÚJ HELYEN VÁRJA A BETEGEKET!
2016.05.25.
Mutasd az összeset

A TISZTA KÉZ ÉLETET MENT

2016. május 5. Kézhigiénés Világnap

Az alkohol alapú kézfertőtlenítők megóvnak a fertőző betegségektől, és az egészségvédelmet szolgálva évente milliók életét mentik meg.

Thierry Crouzet: A tiszta kéz életet ment című könyve bemutatja a forradalmi találmány történetét. Az újdonságot a Genfi Egyetemi Kórház orvosprofesszora, Didier Pittet és csapata bocsátotta az emberiség rendelkezésére.

Részlet a könyvből:

„…Manapság a kórház a legveszélyesebb hely a világon… . …Az Egyesült Államokban évente 200 ezer ember veszíti életét nozokomiális fertőzések miatt – annyi, mintha mindennap lezuhanna egy Boeing 747-es, vagy három percenként meghalna valaki… .Csendes járvány ez.

…Tudjuk, hogyan terjednek: a szellőzőrendszer, az eszközök és maguk a betegek által, de mindezek felett az egészségügyi személyzet kezéről is bekerülhetnek a páciensek szervezetébe…

…A nővéreknek óránként átlagosan 22 alkalommal kell megmosniuk a kezüket, és egy alapos kézmosás 1-2 percet vesz igénybe. Ha ezt megszorozzuk 22-vel, lehetetlen szám jön ki. Szappannal és vízzel egyszerűen nem működik a dolog, túl sokáig tart a kézmosás. De szerencsére van egy másik megoldás is… . Használhatunk alkoholt. Így nem kell mindig a csaphoz menni. Egyszerűen rákenjük a kezünkre. Ha megszárad, már tiszta is… .

…Didier megértette, hogy nem elég, ha bebizonyítja, milyen fontos a kézhigiénia; ettől még nem válik általános érvényű szokássá. A módszert reklámozni kell, és mindenkinek megadni a lehetőséget a gondolat befogadására… .”