Osztálynapló

Elhelyezkedés / elérhetőség:

7200, Dombóvár, Kórház u. 39-41., Főépület

“A” épület, VII. és VIII. emelet

Telefonos elérhetőségek:

betegelőjegyzéssel kapcsolatban: 06 74 564 000 / 320 mellék

Beteggel kapcsolatos információk:

VII. emelet: 06 74 564 000 / 200-as mellék
VIII. emelet: 06 74 564 000 / 103-as mellék

Főnővér:
06 74 564 000 / 102-es mellék

Osztály neve:
Krónikus Belgyógyászati Osztály
Oszt. vez. főorvos:
Dr. Zolnyánszki Ilona
Szakdolg. Vezető:
Böjte Rozália
Telefon:
06 74 564 000


Általános tájékoztató a Krónikus Belgyógyászati Osztály, fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban

A betegről részletes felvilágosítást hozzátartozó csak személyesen a beteg kezelőorvosától kaphat. Az osztályos szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

Az osztály feladata az idős, multimorbid betegek ellátása akik még valamilyen formában ellátást igényelnek, nem bocsáthatók otthonukba.

A betegek elsősorban kórházunk belgyógyászati sürgősségi szakrendeléséről, az aktív osztályokról valamint az alapellátásból és a szakrendelésekről kerülnek felvételre minden esetben előzetes egyeztetés alapján. A beteganyag döntően belgyógyászati, ideggyógyászati és mozgásszervi eredetű.

Az akut betegség utáni lábadozás időszakában felléphetnek nemcsak klinikai, de ápolási, gyógyszerelési, táplálkozási és rehabilitációs igények is. Ennek megfelelően a betegek állapotjavítását gyógytornászok, dietetikusok bevonásával végezzük, illetve van lehetőség a további kivizsgálásra is.

A bentfekvő betegek döntő többsége otthonába engedhető, otthonápolási, szociális otthonba irányítható, vagy kórházunk rehabilitációs, illetve ápolási osztályára kerülnek. Intézetünkben betegelhelyezési, illetve szociális ügyekben szociális munkások segítik munkánkat.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

A betegek felvétele minden esetben a kezelőorvos által kezdeményezetten, előzetes megbeszélés alapján, az osztályvezető főorvos vagy főnővér által megadott időpontban történik. A betegek kórházunk sürgősségi szakrendeléséről, aktív osztályainkról, háziorvosi, szakrendelések beutalójával kerülnek felvételre előzetes helybiztosítást követően.

Az osztályon a kezelés irányítója?

Az osztályon a betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi. Osztályunkon fekvő betegekről az osztályvezető főorvos vagy főnővér, ügyeleti időben az ügyeletes orvos adhat felvilágosítást

Mit hozzon magával felvételkor?

  • korábbi vizsgálatok szakorvosi leleteit,
  • otthonában szedett gyógyszereinek listáját,
  • Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, taj kártyáját,
  • amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit,
  • tisztálkodási eszközöket (WC papír, tusfürdő, szivacs, fogkefe, fogkrém, sz.sz. törlőkendő),
  • pizsama, hálóing, köntös, alsónemű, papucs

Mit ne hozzon magával!

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt. Alkoholt szigorúan tilos.

Tisztálkodási lehetőségek

Minden szobában zuhanyzó és WC áll a betegek rendelkezésére.

Étkezés

Napi 3x-i étkezést biztosítunk az osztályunkon bent fekvő betegeinknek. Tálcás, névre szóló étkeztetés, igény szerinti diétatartással. Kérjük a kezelőorvos által javasolt diéta (szükség szerint dietetikussal történő egyeztetést követően) betartását!

Látogatók, látogatási rend

Látogatók létszáma betegenként egyszerre 1-2 fő. A betegek nyugalma valamint a zavartalan munka érdekében a beteglátogatás javasolt ideje: hétköznap: délelőtt 10:00 – 12:00 óráig, délután 15:30 – 19:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon: 10:00 – 19:00 óráig.

Elhelyezés

A betegek elhelyezése 2-3-4 ágyas szobákban történik.
Az első 15 napban ingyenes az ellátás.
A 16. naptól napi 1.000,- Ft térítési díj fizetése kötelező.
A 91. naptól napi 2.500,- Ft térítési díj fizetése kötelező.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek

A társalgóban TV nézési lehetőség adott.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei

A kórteremben minden beteg részére szekrényt tudunk biztosítani. Kérjük, hogy értéktárgyakat nem hozzanak magukkal. Ha ez mégsem kerülhető el, úgy a kórház főépületének alagsorában a pénztár feliratú helyiségben helyezhetik biztonságba értékeiket.

Az osztály időbeosztása:

reggeli 8-9 óra között

, ebéd 12:30 -tól

vacsora 17 órától

orvosi vizit délelőtt 10:00 – 12:00 óra között.

Kérjük, hogy a vizit ideje alatt mindenki tartózkodjon a kórtermében.

Betegszállítás

A kórházon belül a betegek szállítását megfelelő szakképesítéssel rendelkező betegvezetők végzik. Hazaszállítás vagy hozzátartozóval, vagy ennek hiánya esetén betegszállító autóval történik. A megnövekedett szállítási igény miatt a szállítás akár egy napot is késhet! A szállítással kapcsolatos igényeket előre kell jelezni.


Katolikus betegeinknek heti rendszerességgel lehetőségük van az osztályon a betegek szentségeinek felvételére. A szentmiséken való részvétel a kórházunk kápolnájában lehetséges. Más felekezethez tartozó betegeink kérésére az illetékes lelkipásztort értesítjük.

Skip to content