Osztálynapló

Elhelyezkedés / elérhetőség:

7200, Dombóvár, Kórház u. 39-41., Főépület

IV. emelet, „A” és „B” részleg

Telefonos elérhetőségek:

betegelőjegyzéssel kapcsolatban: 06 74 564 000 / 239 vagy a 208-as mellék

Beteggel kapcsolatos információk:

IV./A emelet: 06 74 564 000 / 208-as mellék
IV/B emelet: 06 74 564 000 / 142-es mellék

Főnővér:
06 74 564 000 / 142-es mellék

Osztály neve:
Krónikus Belgyógyászati Osztály
Osztvez. főorvos:
Dr. Takács Katalin Gyöngyi / takacs.katalin@szlkorhaz.hu
Szakdolg. Vezető:
Böjte Rozália
Telefon:
06 74 564 000


Általános tájékoztató a Krónikus Belgyógyászati Osztály, fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban

A betegről részletes felvilágosítást hozzátartozó csak személyesen a beteg kezelőorvosától kaphat. Az osztályos szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

Az osztály feladata az idős, általában sok betegséggel kezelt betegek ellátása, akik gyógyszer beállítást, sebellátást, szükség esetén további szakvizsgálatokat igényelnek, illetve magasabb szintű ápolásra van szükségük.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

A betegek előjegyzés alapján kerülnek felvételre osztályunkra! Munkánkat segíti, ha orvos – orvossal történő megbeszélést követően történik a felvétel.

Betegfelvétel lehetséges a területileg a Krónikus Belgyógyászati Osztály ellátási területéhez tartozó településekről (Háziorvos tájékozódhat az NNK Területi Ellátási Kötelezettség Nyilvántartásában, a beteg otthonából, háziorvosi beutalóval.

Kórházunk és a krónikus belgyógyászati ellátás alapján területünkhöz tartozó településeken élő betegeket a környező kórházak (pl. Tolna Megyei Balassa János Oktató Kórház-Szekszárd, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház- Kaposvár, Siófoki Kórház-Rendelőintézet, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ) aktív betegellátó osztályairól (pl. belgyógyászati, sebészeti, traumatológiai, ideggyógyászati, pszichiátriai osztály) vesszük át előzetes orvosi konzultációt követően.

Történhet a felvétel továbbá szakrendelésről, és a Sürgősségi Betegfogadó Hely orvosa is kérhet előjegyzést az akut, azonnali felvételt nem igénylő, de krónikus ellátást igénylő betegeknek.

Milyen betegeket kezelünk osztályunkon?

A betegek döntően belgyógyászati, ideggyógyászati, elmegyógyászati és mozgásszervi eredetű betegségek miatt kerülnek osztályunkra.

Az akut betegség, műtét utáni lábadozás időszakában felléphetnek nemcsak klinikai, de ápolási, gyógyszerelési, táplálkozási és rehabilitációs igények is. Ennek megfelelően a betegek állapotjavítását gyógytornászok, ergoterpeuták, logopédusok, fizikoterápiás asszisztensek, dietetikusok bevonásával végezzük. Továbbá van lehetőség a szükséges vizsgálatok, konzíliumok elvégzésére is, amit a beteg állapota igényel.

Osztályunkon kezelünk számos krónikus sebbel élő beteget, amelyeknek az otthoni ellátása nem lehetséges, vagy a seb állapota miatt intézeti ellátás szükséges. Osztályunkon lehetőség szerint a nemzetközi irányelvek alapján folytatjuk a sebellátást.

Az idős betegek komplex ellátását, lehetőség szerint rehabilitációját, illetve állapottól függően a geriátriai betegek readaptációját, állapotjavítását végezzük.

A bennfekvő betegek állapotuk javulása után otthonunkba engedhetők, szükség esetén szociális segítségnyújtás, vagy házi betegápolás keretén belüli szakellátás folytatásának a javaslatával. A betegek egy része ápolást, felügyeletet igényel, őket ápolási osztályra vagy rögtön szociális otthonba irányítjuk hozzátartozókkal történő egyeztetést követően. Osztályunkon rehabilitálható állapotba kerülő betegek kórházunk rehabilitációs osztályaira kerülnek. Intézetünkben betegelhelyezési, illetve szociális ügyekben szociális munkások segítik munkánkat.

Az osztályunkon töltött ápolási idő nem meghatározott, hanem egyénre szabott!

Vannak betegek, akik pl. egy-két hét gyógyszerbeállítás után is ápolást igényelnek, vagy 24 órás felügyelet szükséges, melyet otthonában biztosítani nem tudnak. Ebben az esetben a kórházunk Pincehelyen lévő ápolási osztályára helyezzük a beteget, amíg szociális intézménybe nem tudnak kerül.

Az osztályon a kezelés irányítója?

Az osztályon az idős vagy krónikus ellátást igénylő betegek kezelésének irányítását geriáter szakorvos végzi. Osztályunkon fekvő betegekről az osztályon aktuálisan dolgozó orvos, ügyeleti időben az ügyeletes orvos adhat felvilágosítást

Mit hozzon magával felvételkor?

  • korábbi vizsgálatok szakorvosi leleteit, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit,
  • otthonában szedett gyógyszereinek listáját,
  • Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, taj kártyáját,
  • tisztálkodási eszközöket (WC papír, tusfürdő, szivacs, fogkefe, fogkrém, szükség szerint nedves törlőkendő, törölköző),
  • pizsama, hálóing, köntös, alsónemű, papucs

Mit ne hozzon magával!

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt. Alkoholt szigorúan tilos.

Tisztálkodási lehetőségek

Minden szobában zuhanyzó és WC áll a betegek rendelkezésére.

Étkezés

Napi 3x-i étkezést biztosítunk az osztályunkon bennfekvő betegeinknek. Tálcás, névre szóló étkeztetés, igény szerinti diétatartással. A diétát a kezelőorvos határozza meg, szükség szerint dietetikussal történő egyeztetés történik.

Az osztály időbeosztása:

reggeli 8-9 óra között

, ebéd 12:00 -tól

vacsora 17 órától

orvosi vizit délelőtt 10:00 – 12:00 óra között.

Kérjük, hogy a vizit ideje alatt mindenki tartózkodjon a kórtermében.

Látogatók, látogatási rend

Látogatók létszáma betegenként egyszerre 1-2 fő. A betegek nyugalma valamint a zavartalan munka érdekében a beteglátogatás javasolt ideje: hétköznap: délután 15:00 – 19:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon: 10:00 – 19:00 óráig.
Telefonos információ kérés javasolt ideje a hozzátartozók számára: 12.00-15:00 óráig.

Elhelyezés

A betegek elhelyezése 2-3-4 ágyas szobákban történik.
Az első 15 napban ingyenes az ellátás.
A 16. naptól napi 1.000,- Ft térítési díj fizetése kötelező.
A 91. naptól napi 2.500,- Ft térítési díj fizetése kötelező, mely osztályunktól függetlenül, kórházunk Pénztárban történik.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek

A társalgóban TV nézési lehetőség adott.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei

A kórteremben minden beteg részére szekrényt tudunk biztosítani. Kérjük, hogy értéktárgyakat ne hozzanak magukkal. Ha ez mégsem kerülhető el, úgy a kórház főépületének Pénztárában helyezhetik biztonságba értékeiket.

Betegszállítás

A kórházon belül a betegek szállítását megfelelő szakképesítéssel rendelkező betegvezetők végzik. Hazaszállítás vagy hozzátartozóval, vagy ennek hiánya esetén betegszállító autóval történik. A megnövekedett szállítási igény miatt a szállítás akár egy napot is késhet! A szállítással kapcsolatos igényeket előre kell jelezni.


Katolikus betegeinknek heti rendszerességgel lehetőségük van az osztályon a betegek szentségeinek felvételére. A szentmiséken való részvétel a kórházunk kápolnájában lehetséges. Más felekezethez tartozó betegeink kérésére az illetékes lelkipásztort értesítjük.