Osztálynapló

Elhelyezkedés / elérhetőség:

7084 Pincehely, Széchenyi István u. 92.

Telefonos elérhetőségek:

előjegyzéssel kapcsolatban:
+36 74 406 682 vagy + 36 74 406 676 / 27-es mellék

fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:
+36 74 406 682 vagy + 36 74 406 676 / 27-es mellék

Osztály neve:
Ápolási Osztály
Oszt. vez. főorvos:
Dr. Ürögi Éva
Szakdolg. Vezető:
Oszkó Krisztina
Telefon:
+36 74 406 682


Általános tájékoztató az Ápolási Osztály, fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban

A betegről részletes felvilágosítást hozzátartozó csak személyesen a beteg kezelőorvosától kaphat. Az osztályos szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

Az Ápolási osztályon az ápolási tevékenység elsődleges, a beteg állapotának stabilizálása, önellátó képesség helyreállítása vagy javítása, magas szintű folyamatos ápolási tevékenység biztosítása. Az orvosi tevékenység felügyeleti jellegű.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Kórház aktív osztályairól, háziorvosi beutalóval minden esetben a beteg vagy hozzátartozója kérelme alapján.

A betegek az osztályra orvosi beutalóval érkeznek előzetes telefonos egyeztetés alapján, miután aktív fekvőbeteg osztályon javasolták a további ápolási tevékenység szükségességét, vagy háziorvos kifejezett ápolási céllal kér elhelyezést az Ápolási osztályon.

Várólista van, de nincs hosszú várakozási idő. Az orvosi beutalón jelzett dátum lehetővé teszi a sorrendiség betartását, de az aktív fekvőbeteg osztályokról érkező előjegyzések elsőbbséget élveznek, az aktív osztályok tehermentesítése céljából.

Az osztályon a kezelés irányítója?

Mivel az Ápolási osztályon az elsődleges az ápolási tevékenység, ezért elsősorban az ápolás széles körű alkalmazását, tervezését az osztályvezető ápoló végzi, természetesen rendkívüli állapotváltozás esetén rendelkezésre állnak belgyógyász szakorvosok és bármely szakorvos elérhető az intézményben.

Mit hozzon magával felvételkor?

  • korábbi vizsgálatok szakorvosi leleteit,
  • otthonában szedett gyógyszereinek listáját,
  • Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, taj kártyáját, nyugdíjas szelvényt (a nyugdíjas törzsszám szükséges az „Ellátási megállapodás”-hoz)
  • amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit,
  • tisztálkodási eszközöket (WC papír, tusfürdő, szivacs, fogkefe, fogkrém, törlőkendő),
  • pizsama, hálóing, köntös, alsónemű, papucs

Mit ne hozzon magával!

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt.

Tisztálkodási lehetőségek

Az osztályon kórtermenként fürdőszoba, WC áll rendelkezésre, két kórteremben mozgáskorlátozottak részére kialakított mosdó található. Az ápolók az alapvető tisztálkodási tevékenységet teljes mértékben kielégítik az ápoltak számára, naponta rendszeres fürdetés, hetente hajmosás, körömápolás, borotválás és szükség szerint hajvágás.

Étkezés

Az étkezés naponta 3x biztosított, diétától függően a többszöri étkeztetés lehetősége is adott.

Látogatók, látogatási rend

Munkanapokon: délután 15:00 – 17:00 óráig
Munkaszüneti napokon: délelőtt 10:00 – 12:00 óráig, délután 15:00 – 17:00 óráig

Az ápolási tevékenységek ideje alatt látogató a kórtermekben nem tartózkodhat. Egy ápoltnál egy időben maximum két fő látogató tartózkodhat.

Elhelyezés

Az osztályon 2 szinten, 39 ágyon történik az ápolás. A földszinten 19 betegágy található, 4 db 2 ágyas, 2 db 4 ágyas, valamint 1 db 3 ágyas kórterem került kialakításra. Az emeleten 20 betegágyat helyeztünk el, ahol 4 db 2 ágyas, 3 db 4 ágyas kórteremben történik az ápoltak gondozása.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei

Személyes tárgyai tárolására a kórtermekben lévő beépített szekrényekben van lehetőség. Kérjük, hogy értéktárgyakat ne hozzanak magukkal. Ha ez mégsem kerülhető el, a részleg pénzügyi előadójánál helyezhetik biztonságba értékeiket.

Az osztály időbeosztása:

07:00 – 08:00 óráig szükségletek kielégítése, injekciózás, hőmérőzés, esetleg vérnyomás-, vércukor ellenőrzés, kórterem rendbetétel, gyógyszerosztás.

8:00 órától reggeli, önálló étkezés illetve étkeztetés.

Reggeli után az alapvető tevékenységek folytatása, betegek fürdetése, szakápolási tevékenységek végzése, krónikus sebek ellátása, mobilizálás történik.

12 órától ebéd, önálló étkezés illetve étkeztetés, gyógyszerelés

13 órától folyamatos betegmegfigyelés, alapvető szükségletek kielégítése

17 órától vacsora, étkezés ill. étkeztetés, gyógyszerelés

19 órától pihenés és alapvető szükségelet kielégítése és betegmegfigyelés

Betegszállítás

Helyben csak laborvizsgálat végzésére van lehetőség, a laboratóriumi asszisztens veszi a vért az osztályos betegektől. Ha helyben nem megoldható a vizsgálat, betegszállítóval, szükség esetén betegvezetői kísérettel küldjük az ápoltat. Hazaszállítás hozzátartozóval, vagy ennek hiánya esetén betegszállítóval történik. A megnövekedett szállítási igény miatt, sajnos a szállítás akár egy napot is késhet! A szállítással kapcsolatos igényeket előre kell jelezni.