Osztálynapló

Elhelyezkedés / elérhetőség:

7200, Dombóvár, Kórház u. 39-41.,

Főépület
III. emelet, „A” oldal

+36 74 564 009

Osztály neve:
Sebészeti Jellegű Mátrix Osztály
Oszt. vez. főorvos:
Dr. Márky Imre
Szakdolg. Vezető:
Vicai Zoltánné
Telefon:
06 74 564 000 – 109 -es mellék


Általános tájékoztató a Sebészeti jellegű Mátrix Osztály, fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban

Osztályunk „sebészeti típusú mátrix„ rendszerben működik. Jellemzője hogy nincsenek hagyományos értelemben vett osztályok, a betegeket ápolási igényüknek megfelelően helyezik el egy folyosón vagy akár egy kórteremben. Ezt a megoldást a kórtermek, az eszközök és a személyzet gazdaságosabb kihasználásának a igénye hozta létre.

A betegről részletes felvilágosítást hozzátartozó csak személyesen a beteg kezelőorvosától kaphat. Az osztályos szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

Az emésztő rendszer jó és rossz indulatú betegségei, máj és epeút rendszer betegségei hasfali és lágyék sérvek pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy betegségei, a lép jó és rossz indulatú betegségei, minimálisan invazív műtétek (pl.laparoscopos epeműtét), sürgősségi műtétek, bőrelváltozások kimetszése (a festékes anyajegyeket és más a bőrből kiinduló elváltozásokat előzetesen a bőrgyógyász szakambulancia véleményezi).

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Osztályos felvételre az előzőekben a sebészeti szakambulancián látott beteg, a vizsgáló szakorvos kezdeményezésére kerül előjegyzésre. Továbbá előzetes vizsgálatokat követően az SBO-ról, más osztályról vagy intézményből előzetes megbeszélést, konziliáriusi vizsgálatot követően, vagy sürgős felvétel formájában a szakambulanciánkról.

Az osztályon a kezelés irányítója?

Az osztályon a betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok segítségével. Osztályunkon fekvő betegekről az operáló orvos, kezelő orvos, ügyeleti időben az ügyeletes orvos adhat felvilágosítást

Mit hozzon magával felvételkor?

  • korábbi vizsgálatok szakorvosi leleteit,
  • otthonában szedett gyógyszereinek listáját,
  • Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, taj kártyáját,
  • amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit,
  • tisztálkodási eszközöket (WC papír, tusfürdő, szivacs, fogkefe, fogkrém),
  • pizsama, hálóing, köntös, alsónemű, papucs

Mit ne hozzon magával!

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt. Az intézet egész területén és attól 5 méterre tilos a dohányzás.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Műtétekhez szükséges vizsgálatokon való megjelenés (altató orvosi vizsgálat, EKG, laborvizsgálatok, ill. javaslatra más szakambulanciák leletei).

Műtét / kezelés utáni teendők?

Az operáló illetve kezelő orvos utasításainak betartása. A legsúlyosabb betegek műtét utáni további ellátása a sebészeti osztály közvetlen közelébe telepített, jól felszerelt Központi intenzív terápiás osztályon történik.

Tisztálkodási lehetőségek

Kórtermeink zuhanyzóval, wc-vel ellátottak.

Étkezés

Napi 3x-i étkezést biztosítunk az osztályunkon bent fekvő betegeinknek. Tálcás, névre szóló étkeztetés, igény szerinti diétatartással. A kezelőorvos által javasolt diéta (szükség szerint dietetikussal történő egyeztetést követően) betartása!

Látogatók, látogatási rend

Látogatók létszáma betegenként egyszerre 1-2 fő. Elkülönített kórtermekben egyszerre 1 fő. Amennyiben a beteg állapota, betegsége indokolja, védőöltözet viselése kötelező. Ebben az ápoló személyzet segítséget nyújt.

Osztályunkon 10 évesnél fiatalabb gyermek beteget nem látogathat.

Elhelyezés

2, 3 ágyas szobákban

Egyéb szolgáltatási lehetőségek

Közös TV használat a folyosó mellett kialakított pihenőben.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei

A kórteremben minden beteg részére szekrényt tudunk biztosítani. Kérjük, hogy értéktárgyakat nem hozzanak magukkal. Ha ez mégsem kerülhető el, úgy a kórház főépületének alagsorában a pénztár feliratú helyiségben helyezhetik biztonságba értékeiket.

Az osztály időbeosztása:

Reggeli vizit 7 óra 30 perckor

Délutáni nagyvizit 14 órakor

Esti vizit 19 órakor

Kérjük, hogy a vizit ideje alatt mindenki tartózkodjon a kórtermében.

Betegszállítás

A kórházon belül a betegek szállítását megfelelő szakképesítéssel rendelkező betegvezetők végzik. Hazaszállítás vagy hozzátartozóval, vagy ennek hiánya esetén betegszállító autóval történik. A megnövekedett szállítási igény miatt a szállítás akár egy napot is késhet! A szállítással kapcsolatos igényeket előre kell jelezni.

Amennyiben a beteg állapota megköveteli hogy magasabb szintű intézetben folyjék tovább a kezelése, úgy a beteg szállítására mentőautót veszünk igénybe( az autóban mentőtiszt, indokolt esetben orvos is tartózkodik).

Osztályra vágott, cserepes vagy művirágot bevinni tilos!